A II World War bunker in the Netherlands was turned into a sculptural visitor attraction: built in 1940 to shelter up to 13 soldiers during bombing raids, it was one of 700 constructed along the New Dutch Waterline, a series of water-based defenses used between 1815 and 1940 to protect the cities of Muiden, Utrecht, Vreeswijk and Gorinchem. The  Dutch studios RAAAF and Atelier de Lyon reveal the small, dark spaces inside, slicing the bunker in two parts, it took 40 days to slice through the solid concrete. The designers also built a set of stairs to connect the nearby road to a path through the centre of the bunker onto a wooden boardwalk raised above the flooded area. ‘Our aim with the project was to question the policies on monuments by doing this intervention..’ explains Ronald Rietveld of RAAAF .

All Rights Reserved to RAAAF and Atelier de Lyon

(via dezeen)

Related Post