Located on the east coast of Kenya, Mombasa, this modern apartment was designed by Urko Sánchez Architects; the project deals with the complexities of traditional cultural extrapolations and environmental comfort within the modern demands of aesthetics.

The building is located in a narrow lot, on the waterfront of Tudor creek. By adapting to the land’s natural slope, and by using locally available materials, the project naturally fits into this environment. Inspired by traditional Swahili design, Urko Sánchez Architects designed a two-layer shell facade that provides natural ventilation and prevents heat gain. The first acts as a barrier against excessive heat and sunlight, while the second layer is comprised of handcrafted wood-lattice shutters to provide privacy. Vegetation can be found in the patios and on the terraces, offering external activities. The outdoor spaces are accessible via lateral stairs that descend towards the creek, leading to an integrated gym at the bottom with a pool.

 

 

All Rights Reserved to Urko Sánchez Architects

(via ignant)

Related Post