WUXI TAIHU SHOW THEATER

 Steven Chilton Architects got inspired by the Sea of Bamboo Park, the largest bamboo forest in China, for the concept of the Wuxi Show Theater, located in Jiangsu Province, China. Due to open in 2019, the 2000-seat building has been designed to house a permanent water show by Franco Dragone. The structure’s appearance is composed of three primary elements, the columns, the shade canopy and the building envelope.

 

 

“Representing an abstract impression of a bamboo forest, the slender white columns are positioned around the perimeter of the building in such a way as to provide a screen between the building façade and surrounding landscape. The ‘bamboo’ columns clear around the various entrances to help frame the accesses into the building. The shade canopy wraps around the perimeter of the building at roof level. Conceptually, it represents the canopy of leaves that exist at the top of a bamboo forest. The canopy is made up of various triangular bays containing rows of gold anodized aluminum louvers. Each bay is orientated randomly to create an organic quality to the structure and light and shade patterns that fall across the building envelope through the day. Each bay of louvers is also set at different angles to heighten the sense of variation when viewed from different angles.”

 

All Rights reserved to Steven Chilton Architects

Related Post

Back to Top
%d bloggers like this: