FLAT 1, South Kensington SW7 London. T&V Architects

T&V Architects is a London-based studio for architecture, interior design and art, founded by Paola Tuosto and Lorenzo Vianello. The office design approach is rooted in the 15-year experience of the directors, who had been collaborating with leading international practices, such as Foster+Partners, Studio Fuksas, UNStudio and OMA. The firm is inspired by imagination and technical innovation to deliver solutions that respond to the needs of people. One of T&V Architects’ latest projects is the interior of Flat 1 – an apartment in South Kensington, London – adopting eco-friendly strategies and natural materials. The three-bedroom flat is located at walking distance from the Gloucester Road Station, occupying the first floor of a terraced house.

“The goal was to design a contemporary space where the client could feel comfortable and contemplate his sculptures and paintings”, said architect Paola Tuosto. “As a consequence, in the project, we included finishes that remind of his trips to Italy and created proper spaces for the artworks. The installation of small spotlights and the use of refined natural finishes give the flat the look of a welcoming home, but certainly not an art gallery” the studio explained.

c

c

Flat 1 rooms pivot around a communal space where pieces of art are arranged in an informal manner. The main living space contains bigger paintings and sculptures, which pleasantly complement modern furniture and spectacular views onto a large garden. Glass doors and partitions between the living area and the circulation space frame views into selected artworks and make the best use of natural light.

The architects designed the bathrooms featuring Italian natural stone materials with a neat and uncluttered approach. Bianco Carrara marble and Crema d’Orcia limestone line the walls and form shower trays and sinks. The frameless shower screens mount custom-plated hinges and doorknob matching the gunmetal finish of the Fantini’s bathroom fixtures. The flooring in the corridor is rendered in terrazzo consisting of chips of blue Murano glass, while that in the living area is finished with cocciopesto made of terracotta and natural clay. White frameless doors blend with the walls of the same colour, creating continuous surfaces wrapping around the spaces.

The practice designed technical solutions in collaboration with Studio Sintaa. Visit T&V Architects’ page to see more projects or follow them on Instagram!

c

Back to Top
%d bloggers like this: