JAZZ UP RESIDENCE

Founded in the late 2009, SWG Studio is a multi-award winning interdisciplinary design focused office of the partners Santoso Budiman and Greg Royce, in Melbourne. They recently worked on the extension of the Jazz Up residence:

the original front part of the client’s house consisted of a corridor on the Northern side with access to the two bedrooms on the opposite side. The rear part houses the living and dining room. The kitchen and bathroom under the skillion roof including the rear detached metal cladded garage were added after a period of time. The original layout of the main dwelling did not include any internal WC and laundry when it was originally built as the existing original outbuilding WC and laundry are still standing proud today.
The existing kitchen was exceptionally narrow with a raked ceiling towards the rear wall which was facing to the courtyard. The existing splashback was lined with pine wooden panelling laid diagonally above the laminated narrow “U” shaped kitchen bench top. There wasn’t any indoor-outdoor living space. The opened walkway along the Southern boundary was the link to connect the front to rear part of the property.

The brief was to renovate and restore the existing main building including the original outbuilding laundry and toilette as well as extending the footprint of the non-original rear part. Also to enlarge the kitchen area, make it more functional and create a substantial amount of storage.
There were some challenges in the construction stage for the builder as they had to look after and not damage the adjacent neighbor’s external weatherboard cladding, which had deteriorated after a while as it was lacking any proper footings. The neighbor’s external wall had to be propped securely while the trench for the new footing of the extension was being dug.

SWG Studio created a floor to ceiling wardrobe in the bedroom and the same with a library shelf unit in the other room for their client’s book collection. They also convinced the client to continue the timber floor to the rear of the house instead of keeping the existing slate tiles in the rear and timber floor boards in the front.  
The new light court along the Southern boundary provides natural light and ventilation for the second bedroom/study as well as create a visual connection to the rear courtyard through the new window in the kitchen. The rear part of the house is now connected to the new garage through the existing courtyard. The studio also created an outdoor-indoor living area with an engineered timber looking deck for entertaining.
The existing internal plastered brick walls and the original ceiling including the ceiling roses and original cornices were fully restored. The internal walls including the new extension were given a fresh coat of paint in Natural White to give a more contemporary feel and the new smoked Oak timber floor provides warmth.

Visit SWG to know more about the project!

Instagram: @swgstudio
Photo by Sarah Anderson Photography
Builder Jazz Up Residence: ILCON Building

C

Do you want to see your project featured on WeVux?
Feel free to send us an email at [email protected] to know more, or visit our website and click on “Send your project” at the bottom of the home page.

Back to Top
%d bloggers like this: