KETELHUIS, Studio Modijefsky

Studio Modijefsky is an interior architecture studio founded by Esther Stam in 2009. Its home in the centre of Amsterdam hosts an international team of architects and interior designers who provide a total creative service for spatial interventions for clients that range from hotels to boutiques and bars to spas. The studio recently transformed a monumental industrial site – an area of 42,5 hectares on the Hembrug terrain in Zaandam – into the home and studio of an artist couple.

The volume of this building has been wisely divided into two levels, therefore allowing to accommodate different functions: an office and a workshop on the ground floor, a gallery space and a home on the first floor. The two floors are connected by two sculptural staircases, one of which leads to the home through the kitchen, the other one brings visitors from the workshop to the gallery space.
The ground level has been designed so that all the functions in the workshop are implemented. This floor can operate by itself serving all the needs for the daily production and activities. As you go up the main staircase and cross the threshold, Ketelhuis (translated as ‘boiler house’) comes across as open to visitors. Immediately as you enter, the interior appears sober and welcoming, being it defined by three main finishes: white painted materials, oak wood, and brass.

Closer to the entrance accessible through the second staircase, a big gallery space has been minimally designed to accommodate different kinds of moments and events, leaving space for imagination. White industrial beams overlook the haring bone wooden floor, two simple elements in harmonic balance with each other. Three holes in the ceiling, previously accommodating as many chimneys, are now replaced with glass portholes, turning the openings into skylights. During shows and presentations, this grand gallery space is served by the totally customized and unconventional open kitchen which is part of the house.

The back of the kitchen is a system of open white shelves leaning on the transparent glass box of the main entrance. A big oak table and a set of vintage chairs are surmounted by an art piece: a self-built kayak converted in a warm light object hanging upside-down above the whole length of the table. A big opening through the wall invites you to discover a much more intimate and embracing space, the actual living room, which is characterized by a series of wooden objects and vintage furniture pieces that give the space a feeling of warmth. Here a comfortable sofa is facing a wood-burning stove.

Going through the hallway, a few sliding doors to the guest room, walk-in closet, bathroom and toilets, camouflage with the walls. At the end of it the ceiling almost doubles in height and a the master bedroom discloses. The height of the ceiling allows for a mezzanine to overlook the room and the view. The steps leading to this ‘room-in-the-room’ hide a wooden closet serving the space, refined by a simple yet detailed white metal railing. Following it, a balcony-like space hosts a free-standing bathtub with a ceiling window which allows for stargazing while taking a bath, being surrounded by numerous plants visually connecting the two levels. The crazy layout of this room derives from a mix of choices reflecting the extravagant personalities of the owners.

On the north walls of the bedroom, bathroom and living room, the original windows left without function due to the annexation of a new building, are now used as lightboxes which diffuse warm light into the rooms. The white herringbone floor tiles of toilets and bathroom complement the oak wood and white marble of the cabinets, while high mirrors above the sinks enhance the ceiling height. Bronze light fixtures, designed and crafted by the client’s atelier, can be found throughout the space as small pleasant surprises. A system of minimalist white shutters allows to modify the original openness of the industrial building, making it into a liveable space and allowing the inhabitants to regulate the amount of desired light throughout the day in all the areas of the house.
Ketelhuis is a place where every single area has been designed to complement the original building, yet to enhance the designated use of each one of the rooms.

Project in collaboration with Studio Molen
Photography by Maarten Willemstein

c

Back to Top
%d bloggers like this: