RADIOCAFÉ

Based in Prague, CMC ARCHITECTS is an international, 25-person studio working in the fields of environmental design, urbanism and architecture. In 2019 the studio completed Radiocafé Vinohradská 12: the spatial task was to link two original commercial units into one café, in a building of high historical and architectural value. One of the requirements of the client was to incorporate modern elements and technologies into the space so that they could be broadcasting live from the café.

CMC ARCHITECTS wanted a café in harmony with the aesthetics of the building: clean, simple and elegant.

A few steps higher than the sidewalk, the radiocafé main entrance is into the bar area, connected to the entrance hall of the historic building. For surfaces and materials, the studio used a warm color palette, in combination with white glass, which refers to the marble lining in the lobby. Oak flooring, brass bar with railing, leather benches and marble tables, all are materials used for quality interiors. They duplicated the rhythm of the columns from the entrance of the hall into the café space to better organize the space, and, to create small pauses between groups of tables. The large glazed partition with double doors to the entrance hall is a historical replica of the existing hall door, while also meeting the acoustic and fire requirements of the project. The double-walled glass partition is a purely functional element, reducing noise from the street without interfering with the listed facade.

Due to the character of the operation, the café with radio broadcasting, all designs except for aesthetic and functional requirements are subject to maximum demands on acoustic properties, sound insulation, attenuation and absorption. Therefore, materials and constructions with the best values ​​commonly available on the market were selected. In addition, visible parts such as acoustic walls and ceiling cladding, were equally strictly analyzed, especially air flow in diffusers and circulation of building services. There were several variants of the extent to which radio technology would be placed in the café. In the end, only the connection points were left visible in the space, and thus the new columns had effective use. Finally, the radiocafé has seating and variability in its spatial configuration.

Photography by BoysPlayNice
Visit CMC ARCHITECTS to see more projects!

v

Back to Top
%d bloggers like this: