RANWAS PRIMARY SCHOOL

CAUKIN Studio is a collective of young architectural designers working on a variety of design and construction projects worldwide. The team began working together in 2015 when the very first project, Playscape, was completed in Cambodia. CAUKIN ’s working practice seeks to tackle social, environmental and economical problems through beautiful, well-crafted design. By seeking collaboration and the active involvement of local communities they hope to make an impact on everyday lives and the architectural community as a whole. Their name comes from the origins of their founding members, CAnada, UK and INdonesia.

In 2015 the worst natural disaster to hit Vanuatu, Cyclone Pam, left much of the country in devastation. Ranwas Primary School and its contents were destroyed leaving the children to be taught in unsuitable temporary shelters and with a lack of teaching supplies and materials. The Tanbok Project, an NGO established in the wake of the natural disaster, identified not only the need for new classrooms but also a library space that could withstand the harsh local climate and humidity of the surrounding area.

The project presented an extremely complex and challenging brief; the structure must be built to cyclone resistant standards whilst using materials and skills available to the local community. Then on top of this, the library room must decrease the humidity levels through passive design strategies in order to extend the life of the books stored within. Due to the location of Ranwas within the mountainous island, it is subjected to very high humidity throughout most of the year. As well as the climatic challenges, the extremely remote location meant that all materials had to endure a 24 hour boat journey followed by a 1.5 hour 4×4 truck journey along a treacherous road.  
Through a rigorous design process and collaboration with engineers and environmental design specialists, the final design combines a heavy-duty timber portal frame structure with local woven bamboo cladding, shutter windows with a polycarbonate and metal roof.

Currently the library books are stored in an enclosed space that uses dark metal roofing sheets to increase the air temperature and therefore reduce the relative humidity maintaining a drier atmosphere for the books. Stack ventilation allows for a continuous flow of air that draws the moisture out of the building whilst being heated by the sun on the black roofing sheets. In addition to this, an end-grain timber internal wall acts as a humidity buffer that absorbs some of the moisture in the air further lowering the humidity. The shelving design in this space, creates regular spacers between books ensuring that air can pass over a larger surface area of the books, wicking moisture away in the process. 

Woven bamboo walls utilise the local sustainable material and local skills to create a breathable and durable cladding at zero cost – enabling future maintenance of the building to be carried out by the community independently. Large windows running either side of the classroom bring in natural daylight as well as cross ventilation, a stark contrast to the other dark and humid school building. 

Visit CAUKIN Studio‘s page to see more projects and follow them on Instagram!

c

Back to Top
%d bloggers like this: