THE RED ROOF

The Red Roof project by TAA Design is a small house in an area of ​​80m2. The building is meant for a married couple over 50 who has been living in this rural area since they were born.

The site is located on the main road of the village, in Vietnam. Urbanization has changed the architecture and living space of this place: new houses with styles that one can easily find in big cities have disrupted their familiar landscape and lifestyle. In the search of a new appropriate typology for the context, TAA Design is convinced that adapting the new architecture based on the traditional cultural lifestyle of the couple is the most important task.

Vegetable gardens and multi-purpose playgrounds become the soul of houses in this village. In a small site, the ground floor needs a lot of complex functions, including bicycle repair space, living room, kitchen, traditional outdoor wood stove, bedrooms, toilets, paddy drying yards, rice warehouse, chicken yard, etc. The studio proposed small courtyards in the front, middle and back of the house, to connect indoor spaces with nature. Instead of having a large yard like other houses in the village, TAA Design created many courtyards with different heights, suitable for the height of the house structure.

On the mezzanine floor, there is a small yard connected to the yard in the middle of the house. The rooftop garden is adjacent to the courtyard of the mezzanine floor, creating a playground and vegetable garden that connects from the roof to the ground floor. The rooftop garden also has the role of insulating the house. The internal temperature is significantly reduced compared to the corrugated steel roof.

The Red Roof has the intent to keep, store and remind the familiar rural lifestyle in opposition to a modern, minimal and aseptic architecture, far from our origins.

.

V

via archdaily

Back to Top
%d bloggers like this: